Anders werken met technologie

Om in de toekomst meer mensen van goede zorg te kunnen voorzien met hetzelfde aantal zorgverleners, zullen we slimme oplossingen moeten bedenken. In het programma ‘Anders werken in de zorg’ gaat Zorgorganisatie Het Hoge Veer samen met initiatiefnemer tante Louise en 10 andere zorginstellingen uit West-Brabant en ondersteund door kennisorganisatie Vilans en het innovatienetwerk Care Innovation Centre (CIC), de uitdaging aan om nieuwe technologieën voor de zorg te ontwikkelen.

Op de vandaag gelanceerde website www.anderswerkenindezorg.nl staan de verschillende projecten waar alle partijen aan deelnemen. Het kan gaan om een pientere bril die helpt om het aantal medicatie incidenten in de zorg drastisch terug te dringen. Maar ook om slim incontinentiemateriaal of een bril met camera die het mogelijk maakt dat een arts of gespecialiseerd verpleegkundige op afstand meekijkt.

Technologische ondersteuning
‘Om ook in de toekomst kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen bieden, moeten we anders gaan werken. Daar ontkomen we niet aan. Maar het biedt ook nieuwe kansen’ zegt directeur zorg en behandeling Jan-Kees van Wijnen van tante Louise. Hij wijst op de huidige arbeidsmarktproblematiek, die in de toekomst alleen maar groter wordt. ‘Door vergrijzing neemt het aantal ouderen dat zorg vraagt in snel tempo toe, terwijl het aantal mensen dat die zorg kan bieden onder druk staat. Dat vraagt om slimme oplossingen en de inzet van technologische ondersteuning.’

Zorgorganisatie Het Hoge Veer vindt het belangrijk om technologische ondersteuning te gebruiken om de woon- en leefomstandigheden van ouderen te verbeteren. Vaak gaat dergelijke technologie ‘hand in hand’ met het efficiënter maken van de zorgverlening. We zijn als organisatie altijd geïnteresseerd in nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen op dit gebied en werken hierin graag samen met tante Louise.